donderdag, februari 15, 2007

Maandag 12 tot Donderdag 15/2: Canberra en omgeving
Het regende nog steeds en het bleef koud dus we beslisten de blue mountains te verlaten. We reden richting Canberra (de hoodfdstad) en op nen tourist highway bezochten we de Nepean dam. We stopten met ons busje op een restarea tussen Goulburn en Canberra. Daar was het droog, maar nog steeds koud en er stond een stevige wind. We keken uit op een enorme vlakte en het duurde niet lang voor we onze eerste grote kangoeroe op zo`n 10m van ons te zien kregen. Dinsdagochtend moesten we nog maar een klein stukje rijden tot in Canberra. Daar brachten we een bezoek aan the Australian War memorial. Een enorm museum dat handelt over de oorlogsgeschiedenis van Australie en met veel beeldmateriaal en op een interactieve wijze de bezoeker een hele dag kan bezig houden.
Woensdagvoormiddag gingen we de politieke tour op. We kregen een rondleiding in het Parliament House en kregen we de Australische premier en de Finse president te zien (ale da denken we toch). In de namiddag bezochten we dan het Nationaal Museum, weer een supergroot en heel modern museum dat ons meer vertelde over het land Australie, de aboriginals en de kolonisatie. Vandaag was het ook valentijn en voor deze gelegenheid dachten we het verliefde koppeltje eens goed te verwennen met een romantisch dineetje! We haalden onze beste kookkunsten boven en toverden een 3 gangen menu op tafel. Eerst serveerden we ze lookbroodjes met tomaat en mozarella. Het hoofdgerecht was kangoeroesteak in championsaus en kroketten en het dessert was vanillepap speciaal voor den Tom (zoals op bivak). De romantiek droop eraf, Kim en Tom werden bediend aan een tafel op een rugbyveld onder een adembenemende sterrenhemel. Uiteraard waren we het kaarslicht en de gepaste muziek niet vergeten en natuurlijk ook de wijn niet. Die sfeer sloeg lichtjes om toen er, tijdens het hoofdgerecht, 2 zatte Australiers arriveerden. Tommy en Ryan waren behoorlijk foute kerels. Enkele van hun hobby`s waren rodeo, boksen en kangoeroes afknallen of omverrijden, dus dat zegt al genoeg. Het waren wel sympathieke mannen en de rest van de avond hebben we veel gelachen en gezeverd.
Donderdag konden we kangoeroes gaan schieten met Tommy en Ryan. Hoewel deze beestjes hier een plaag kunnen zijn (omdat ze 2 maal zoveel gras als een normaal schaap eten en omdat ze de omheiningen beschadigen) konden we dat echt wel niet over ons hart krijgen. We zijn dan maar terug naar Canberra gereden, waar we nog een uurtje rondhingen in het nationaal museum omdat we woensdag niet alles hadden gezien. Het positieve aan al die museumbezoeken (het was wel wat veel voor drie dagen, maar veel meer was er nu toch ook niet te zien in Canberra) is dat alles gratis was en uiteindelijk hebben we toch wel veel bijgeleerd over het land waar we nu nog zo`n 7 weken gaan rondtrekken. `S avonds zetten we onze reis verder richting Cooma het centrum van de Snowy mountains.