zondag, januari 28, 2007

MAANDAG 22 TOT ZONDAG 28 JANUARI
De laatste week hebben we bijna 4 dagen op de bus gezeten. De sites liggen hier heel ver uit elkaar en aangezien Australie in zicht komt, hebben we niet veel tijd om ergens lang te blijven. In totaal hebben we deze week wel 5 belgen leren kennen.
Maandag kwamen we aan in Ho Chi Minh City en we wildan dinsdag verder naar Phnom Penh. Omdat we dat traject al met de bus hadden gedaan, besloten we het in 2 dagen met de boot via de Mekongdelta te doen. Dat was een heel mooie tocht. De eerste dag gingen we een kijkje nemen op 4 eilanden die genoemd zijn naar de 4 heilige dieren van het boeddhisme: de draak, de feniks, de schildpad en de eenhoorn. Op die eilanden zagen we hoe de bevolking verschillende producten maakt van kokos en honing. Verder hadder ze er verschillende fruitsoorten staan. We sliepen in Chau Doc, nabij de grens van Cambodia.
De tweede dag bezochten we vlug vlug een drijvend vissersdorp en de Cham, een kleine moslimpopulatie. Vervolgens staken we de grens over en de rest van de dag genoten we op de boot van een prachtig uitzicht.
Van Phom Penh reisden we donderdag door naar Kratie. Dat staat bekend voor zijn zeldzame Irrawaddy zoetwaterdolfijnen. Voor de burgeroorlog zaten er hier nog duizenden maar vandaag zouden er slechts tussen de 80 en de 100 leven. Er werd agressief op ze gejaagd (dynamite-fishing!) voor hun olie en ze kregen te maken met problemen van vervuilig, stress, enz... Nu zijn ze beschermd en verschillende organisaties proberen de plaatselijke bevolking en de rest van de wereld in te lichten over de ecologische waarde van deze dieren.
Vrijdag huurden we een fiets en volgden we de Mekong in de richting van de dolfijnen. We bezochten ook nog een pagoda op een berg, van waar we een mooi uitzicht hadden over de omgeving. Daarna zijn we een plonske gaan doen in de Mekong, iets waar we al lang naar uitkeken. In de namiddag reden we naar Campi, de plaats waar je de dolfijnen vanaf de oever kan zien. We huurden ook een bootje en zagen de beestjes van nabij. Heel spectaculair!
Zaterdag trokken we van Kratie naar Siam Reap, en zondag hielden we rustdag!