zondag, januari 14, 2007

WOENSDAG 10 TOT ZONDAG 14 JANUARI: OORLOGSLEED
Woensdag zijn we te voet de stad ingetrokken. Brommerkes langs alle kanten, maar we geraakten steeds veilig de straat over. Eerst bezochten we het National Museum, waar vele archeologische vondsten van over heel Cambodia worden bewaard (waaronder verschillende kunstvoorwerpen uit de tempels van Ankor). Het koninklijk paleis hebben we van op afstand bekeken. Je moet hier op verschillende plaatsen inkom betalen en ons budjet laat dat niet altijd toe. Daarna hebben we nog verschillende gratis monumenten bezocht en op onze terugweg paseerden we een park vol aapjes. Die leefden van vuilnis en eten dat ze kregen toegegooid door toeristen. Ze hadden dus niets tekort en sommigen waren zelfs zo dik dat ze bijna niet meer in de bomen geraakten!
Donderdag keerden we terug in de tijd van de burgeroolrog in Cambodia (1975-1979). We huurden een fiets en reden eerst naar het Tuol Sleng Museum. Tijdens de oorlog heeft het Khmer Rouge Regime een school omgebouwd tot folter-en deportatiekamp, genaamd S21. Hier hebben 20000 mensen vastgezeten en slechts enkelen overleefde het. De meesten werden zwaar gefolterd en later geexecuteerd (op primitieve wijze, om kogels te sparen) in The Killing Fields, 15 km ten zuiden van de stad. We zagen ook een videofilm met getuigenissen van zowel de overlevenden als de bewakers. Daarna trokken we met de fiets naar die beruchte Killing Fields. Het was een mooie tocht, maar bij het zien van zo'n massagraf werden we wel even stil...
Vrijdag namen we in alle vroegte de bus naar Ho Chi Minh City (het vroegere Saigon). Vietnam is het derde land dat we in een week aandoen en het is weer helemaal iets anders.
Zaterdag leerden we meer over de oorlogsgeschiedenis van Vietnam. We bezochten eerst Cu Chi, een tunnelcomplex (van meer dan 200km) waarin de Vietcong zich verscholen en van waar ze de amerikaanse stellingen aanvielen. Het was indrukwekkend om te zien hoe ze op primitieve, maar ingenieuze wijze de machtige Amerikanen konden afweren. We zagen hoe ze leefden in de tunnels, alles recycleerden, boobytraps maakten, hun afleidingsmaneuvres, en veel meer... Je kon er ook schieten met een AK-47 of M16, 6 kogels voor 6 dollar. Voor die prijs kunnen we hier 2 grote pizza's eten, dus onze keuze was snel gemaakt!
In de namiddag bezochten we het War Remaints Museum, waar de wreedheden van de oorlog nog eens worden benadrukt. Het was wel duidelijk gezien vanuit Vietnamees standpunt. Tot 1994 heette het zelfs het Museum van de Amerikaanse Oorlogsmisdaden.
Zondag sliepen we voor de eerste keer in 2 weken lekker uit en daarna volgde een grote stadswandeling.

3 Comments:

Anonymous Anoniem said...

hey mijn twee babes!

jullie zien echt wel veel en wij moeten het stellen met het gulzig lezen van jullie verslagen... tss

hier gaat alles zijn gewone gangetje; er is een nieuw koppel, namelijk BARRIE en MELINA (een oud-klasgenote van mij die ik heb ingeburgerd in Humbeek en die er na het zien van den barrie nimeer weg te slagen is ;) )

voor de rest geen nieuwe roddels...

jongens ik had een vraagske: via welke maatschappij(en) en aan welke kost geraakt ge op de fiji-eilanden? Ik droom van een reisje naar jullie...

let me know!

your foorwijf, always

Elena x

dinsdag, januari 16, 2007  
Blogger Perdy said...

Bon,
zoasl altijd heb ik weer een jaloerse gloed rond mij hangen als ik jullie berichtjes lees. Ik durf te wedden dat den helft vn humbeek et maar saai vind da ge vnalles gaat bezoeke, ma wa da ge gaat bezoeke is bangelijk. En tis daar weeral maar eens goed weer (en wij moete het stellen me veul wind en af en toe een beke zon)
Ma bon,
CU later
Greetz,

Perdy

woensdag, januari 17, 2007  
Anonymous Anoniem said...

Yo Jelle & Jakke,
jullie zijn precies aan het country hoppen, begint de planning wat problematisch te worden? Tja, da's één van de grootste zorgen die een reiziger heeft. :0) Soit, ik had nog een aantal tips omtrent Cambodia in huis, maar daar zijn jullie al door precies. Vietnam dan maar. Als ik het goed heb gaat de route van Zuid naar Noord-Vietnam. Up North valt er het een en het ander te beleven ... maar super is het niet echt op een paar uitzonderingen na. Van zuid naar noord denk ik aan Nha Trang (mochten jullie nog interesse hebben in beaches, van mij krijgt het wel slechts één +), Dalat (niet super interessant tenzij jullie willen wandelen en fietsn in een heuvelachtige regio), Hoi An (-)een super toeristisch stadje dat tot het werelderfgoed behoort dankzij een aantal oude handelshuizen ... boring op het nabij gelegen My Lai na (in My Lai of Son My, pleegden de Amerikanen een zware moordpartij tijdens de Vietnam oorlog, de oorlogssite is echt de moeite waard), vervolgens heb je ook nog Hue (de oude keizerlijke hoofdstad), wederom gene vette. Het enige dat me daar is bijgebleven is één van de talrijke mausolea: Khai Dinh. Echt interessant werd het weer in de streek die tijdens de oorlog de grens vormde tussen Noord & Zuid. We hebben er een tour gedaan in de DMZ. Super interessant indien je een goede gids hebt (we bezochten o.a. Doc Mieu Firebase, de Hien Luong brug, de Vinh Moc tunnels - identiek aan Cu Chi alleen gegraven door burgers, de Truong Son war martyr begraafplaats en de gevrijwaarde zone langs de Ben Hai rivier). Tot slot helemaal in het noorden Hanoi (matig interessant, het museum van Uncle Ho - Toussauds avant la lettre - is wel een kijkje waard) en de topper (+++) Halong Bay met zijn prachtige karstrotsen. Bestel wel goed weer als jullie naar Halong Bay gaan, anders kan het wel eens een teleurstelling worden. Voila dat was Vietnam in een notedop. Tot binnenkort! Enjoy!

Kurt

woensdag, januari 17, 2007  

Een reactie posten

<< Home