vrijdag, februari 02, 2007

Ma 29/1 t.e.m vr 2/2: De tempels van Angkor
Een bezoek aan de tempels van Angkor was de volgende stap in onze reis doorheen Cambodia en zeker niet te missen. Angkor was de vroegere hoofdstad tijdens het hoogtepunt van het Khmer rijk, dat stand hield van de 8e tot de 13de eeuw A.D. Verschillende koningen, die vereerd werden als een godheid, lieten reuzachtige tempelcomplexen bouwen om hun macht te tonen. Zowel het boedhisme als het hindoeïsme hebben de bouwwerken beïnvloed. In zijn glorieperiode telde Angkor meer dan 1 miljoen inwoners, terwijl Londen in die tijd er met zijn 50.000 inwoners niet veel tegen voorstelde. Vanaf de 13e eeuw ging het alleen nog bergaf door slecht bestuur, hongersnood,... De stad werd verlaten en de jungle overgroeide de talrijke stenen tempels. Tot op vandaag zijn deze ruïnes relatief goed bewaard gebleven.
Normaal zouden we maandag al beginnen met ons driedaags bezoek aan de tempels, maar we namen een extra rustdag om eerst de omgeving nog eens te verkennen. In de namiddag reden we met ons fietske toch al richting Angkor om ons ticket te gaan halen. We mochten zelfs al vanaf 17uur met ons bezoek starten. Dus reden we door naar de tempel der tempels: Angkor Wat, waar we genoten van een mooie zonsondergang.
De volgende 3 dagen hebben we redelijk wat kilometers afgelegd om de tempels in de omgeving te bezoeken, en nog hebben we ze niet allemaal kunnen zien. Het was zeker de moeite en heel indrukwekkend, maar drie dagen waren wel genoeg! Buiten Angkor thom kon niets meer tippen aan Angkor Wat dus ons hoogtepunt hadden we de eerste dag al gehad! Gelukkig konden we ons af en toe eens ontspannen door met de aapjes te spelen. De deugenieten hebben ons de tweede dag wel goed liggen gehad toen ze er met een slimme list in geslaagd waren om ons brood te pikken en de bomen in te vluchten. Ons brood kregen we niet meer terug, want onze katapult waren we vergeten, maar we namen wel enkele leuke foto's! Ook heel interessant was ons bezoek aan het landmijn museum. Hier kregen we allerlei soorten (ontmantelde) mijnen te zien, net als heel wat info over de problemen die de ontelbare landmijnen en andere niet ontplofte voorwerpen in dit land te weeg brengen.
Als afsluiter brachten we nog een laaste bezoek aan Angkor Wat en als beloning voor ons zelf gingen we `s avonds een klein stapke zetten. We kwamen terecht in een Khmer club, waar we ons eerste Belgische biertje dronken sinds ons vertrek: natuurlijk was het stella. Het smaakte, maar eerlijk gezegd hadden we hier toch al betere bieren gedronken. Lang zijn we wel niet gebleven, want om 5u30 moesten we al weer opstaan om de boot naar Battambang te nemen. Eerst vaarden we over Tonle sap (het grootste zoetwatermeer van Zuid-Oost Azië en ecologisch en economisch heel belangrijk) en dan via kleinere waterwegen naar de eindbestemming. De tocht was heel spectaculair, omwille van het ondiepe water en de vele bochten in het traject! We gingen enkele keren uit de bocht en crachten bijna op een ander bootje. Ook de golven van onze grotere boot overspoelden net niet de kleinere vissersbootjes. We zagen wel prachtige natuur en enkele zeldzame watervogels en passeerden ook enkele `floating villages`. In deze drijvende dorpjes kon je echt alles op vlotjes terugvinden, van schooltjes, tot kapsalons, tot kerken, tot basketbalvelden en zelfs een vlot waar ze varkens op hielden. Na een tocht van 8 uur kwamen we heelhuids aan in Battambang en zochten we een guesthouse.