dinsdag, april 17, 2007

WO 11/4 t.e.m. DI 17/4 Ferry, stevig stapke zetten en Sperm Whales spotten
Woensdag zat ons weekje op het noord-eiland er al op en namen we de ferry in Wellington richting het zuid-eiland. De tocht duurde bijna 4 uur en vooral het laatste uurtje werden we verwend op de schoonheid van de Queen Charlotte Sound. Het was al bijna donker toen we in Picton aanmeerden. We gingen onmiddelijk naar de verhuurfirma om onze auto af te halen, Maar door een boekingsfout moesten we nog een dagje wachten en brachten we de nacht door in dit havenstadje, waar niet veel te beleven was. De volgende morgen kwamen ze ons onze nieuwe wagen brengen, deze keer een mazda. Hierna deden we inkopen voor een week en zetten we onze tocht verder naar het Abel Tasman nationaal park. De volgende drie dagen zouden we hier gaan `trampen`. Een woord dat ze hier gebruiken voor enkele dagen te gaan wandelen in de natuur.
Vrijdagmorgen vertrokken we stevig gepakt met een tent, slaapmatje, slaapzak en eten en drank voor drie dagen voor een tocht van meer dan 75km. De eerste dag en half zouden we een track langs de kust volgen en daarna zouden we via een lus en via een binnenlandse weg terug bij de parking moeten uitkomen. Het werd een mooie tocht en het weer was prachtig! De weg langs de kust was niet zo zwaar, maar we passeerden wel enkele schitterende stranden en baaien. Op het einde van de eerste dag installeerden we ons tentje op enkele meters van de zee. `s Avonds werd het wel kouder en kwamen enkele zandvliegen ons wat pesten, maar voor de rest sliepen we in een prachtige omgeving. De inland track was wel een heel stuk zwaarder! Eerst moesten we bijna een halve dag klimmen tot we bij een hut aankwamen, waar we de nacht doorbrachten samen met nog nen Brit en een Canadese. We sliepen naast het haardvuur nog eens op een echte matras (dit was alweer bijna een maand geleden). De laaste dag moesten we 11 uur stappen door een dicht woud en waanden we ons verschillende keren in Jurasic park en de Lost World. Het was vooral stappen ( en strompelen) over wortels, stenen en takken (een echte weg was er niet). Een ding was zeker: het was een prachtige tocht en zondag kwamen we tegen 17 u terug bij onze auto. We waren een beetje uitgeput maar vooral blij dat we onze schoenen konden uitdoen en een pintje hadden we natuurlijk ook wel verdiend:-)
Maandag reden we door naar Kaikoura, gelegen aan de oost kust en gekend voor de whale watching. Hier brachten we in de namiddag een bezoekje aan enkele zeehondenkolonies en de rest van de dag childen we wat op de camping. Dinsdagmorgen gingen we dan zelf op whale watching tour. Doordat de zee dicht tegen de kust al dieptes tot 1000m bereikt en door de upwelling van nutrientenrijk water is dit een waar paradijs voor zeedieren en vogels. Tijdens migratieperiodes komen hier verschillende soorten walvissen voorbij en enkele mannelijke sperm whales zitten hier het hele jaar rond. Deze hebben tanden in plaats van baleinen en kunnen wel 18m groot worden. Ze jagen vooral op inktvissen. Op onze tocht was de zee wel wat ruig en vele mensen hebben een zakske gevuld, maar we hadden wel het geluk dat we er 2 konden spotten! Ook zagen we enkele albatrossen en dusky dolfijnen.