maandag, mei 14, 2007

Ma 7/05/2007 t.e.m. 14/05/2007: Fiji: Paradijs en toch afgeript...
De eerste week in Fiji was echt gevlogen en een tweede week op deze prachtige eilanden zagen we zeker wel zitten. Maandag zaten we nog steeds in de hoofdstad en in de voormiddag bezochten we het nationale Fiji-museum samen met Robbie, een Nieuw Zeelander. We kwamen meer te weten over de cultuur en het leven van deze eilandbewoners, die vroeger ook wel kanibalistische trekjes vertoonden... Ook de integratie van de vele Indiers meer dan een eeuw geleden in hun maatschappij kwam aan bod. In de namiddag namen we een lokale bus richting Rakiraki. De rit duurde wel lang door de slechte staat van de weg, maar de luid spelende party muziek en het schitterende landschap brachten genoeg afleiding! Het was reeds donker toen we een klein bootje namen naar Nananu-i-ra eiland. Hier zouden we de volgende dagen van het paradijselijke leven genieten! We vulden onze dag met wat te snorkelen, te kajakken, in de hangmat te liggen,... Veel anders was er niet echt te doen, ook al omdat we de enige toeristen waren.
Woensdag namen we afscheid van dit mooie, kleine eilandje en zetten we onze tocht verder richting Lautoka (de 2 de grootste stad van Fiji). Hier zouden we een driedaagse trip regelen naar de Yasawa- eilandengroep. Het was wel wat duurder om er te geraken, maar van iedereen hoorden we wel dat het zeker de moeite zou zijn. Bij het rondslenteren in de straten van Lautoka, kwamen we een oude bekende tegen. Elvin een Indier die we de eerste dag al hadden ontmoet. Deze beloofde ons dat hij de trip zou kunnen regelen tegen lokale prijzen. Hij belde wat om alles te organiseren en beloofde ons dat alles in orde zou komen en dat we vrijdag samen met hem de bus zouden nemen (wel vroeg hij een voorschot voor de reservering). `S avonds leerden we nog wat volk kennen en hebben we een stapje gezet in het nachtleven van Lautoka! De dag erna lag de Fiji rum wel wat op onze maag en echt actief waren we dan ook niet. Wel pikten we nog een oldschool filmpje mee in de plaatselijke bioscoop: De Teenage Mutant Ninja Turtles:-)!
Vrijdag moesten we dan om half 7 aan het busstation zijn en wonder boven wonder onze Indische `vriend` was er ook. Hij vergezelde ons op de bustrip die wel 2 uur duurde. Dit verbaasde ons wel wat, want de meeste boten naar de Yasawa`s vertrekken vanuit Nadi (30 min rijden). Na 2 uur stopten we in een dorpje waar hij nog wat telefoontjes zou doen... Blijkbaar was er vanalles verandert en zouden we vanuit Mango Bay een boot nemen. Hij vroeg nog wat dollars voor de trip en zei dat alles nu wel in orde zou zijn. We gaven hem dit, ook al wisten we dat er niets meer van klopte, maar omdat hij ons nog steeds vergezelde konden we niet echt anders... Toen we de bus naar Mango Bay opstapten was `onze vriend` dan ook plotseling verdwenen... en eens daar aangkomen was er natuurlijk geen boot te zien! Het Indisch klootzakske had ons dus serieus in het zak gezet. En zijn naam en telefoonnummer dat hij ons gegeven had, bleek later ook vals te zijn. Maar we hopen hem nog te vinden en dan...
Mango bay was wel een mooie plek en er was ook een resort gevestigd voor jonge backpackers. We besloten hier dus enkele dagen te blijven, want voor de Yasawa`s hadden we geen tijd meer en den Elvin zouden we waarschijnlijk wel niet meer kunnen opsporen. Mango Bay resort had ook wel iets paradijselijks en door de vele jeugd had het ook wel iets weg van een chirokamp. In de dag speelden we slashball (een soort baseball, maar dan met een voetbal en bij de laatste honk moesten we plastiekschuiven en ene advundum opdrinken), poolvolleybal, `schoon`springen,... Zaterdag ging ik dan nog eens duiken om het mooie onderwaterleven van Fiji te bewonderen. `S avonds was er een Fiji dance special . In traditionele klederdracht kwamen enkele locals ons entertainen, maar hun repetoire was blijkbaar niet zo groot want na 20min was het feestje al afgelopen. Na nog een dagje gechild te hebben namen we zondagnmamiddag de bus terug richting Nadi. Hier nemen we dinsdag het vliegtuig naar Californie en we konden nog wel wat tijd gebruiken om enkele zaakjes te regelen (zoals den Elvin opsporen :-).